Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady EU NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

DRODZY RODZICE, OPIEKUNOWIE!

Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codziennie posiłki, wykorzystujemy składniki (które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji) wymienione w tabeli poniżej:

Lp.

Alergen wg. rozporządzenia

PRODUKTY

1.

GLUTEN

Mąka pszenna, płatki owsiane, jęczmienne, kukurydziane, makarony, bułka tarta, kawa Inka, groszek ptysiowy, biszkopty, pieczywo pszenne, żytnie, ciasta, kisiel, wędliny, kiełbasa, rodzynki

2.

SKORUPIAKI

BRAK

3.

JAJA

Jaja, biszkopty, ciasta, naleśniki, makarony, kotlety, pulpety mięsne i rybne, kopytka, pierogi leniwe

4.

RYBY

Ryby surowe, mrożone, przetworzone, konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach, paprykarz

5.

ORZESZKI ZIEMNE

Wafelki, płatki kukurydziane

6.

SOJA

Wędliny, kiełbasa, wafelki, płatki kukurydziane

7.

MLEKO

Mleko, masło, jogurty, śmietana, ser twaróg, sery kanapkowe, ser żółty, kawa Inka, kakao, budyń, wędliny

8.

ORZECHY: MIGDAŁY

Migdały prażone, ciasteczka owsiane

9.

SELER

Seler jako korzeń, zupy, wędliny, kiełbasa

10.

GORCZYCA

Wędliny, kiełbasa, musztarda, przyprawa curry

11.

NASIONA SEZAMU

Bułki z sezamem, rodzynki, płatki kukurydziane

12.

DWUTLENEK SIARKI

Morele suszone, rodzynki

13.

ŁUBIN

BRAK

14.

MIĘCZAKI

BRAK

 

Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z ww. składników prosimy o dostarczenie zaświadczenia od lekarza.