Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady EU NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
DRODZY RODZICE, OPIEKUNOWIE!
Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codziennie posiłki, wykorzystujemy składniki (które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji) wymienione w tabeli poniżej:
Lp. |
Alergen wg. rozporządzenia |
PRODUKTY |
1. |
GLUTEN |
Mąka pszenna, płatki owsiane, jęczmienne, kukurydziane, makarony, bułka tarta, kawa Inka, groszek ptysiowy, biszkopty, pieczywo pszenne, żytnie, ciasta, kisiel, wędliny, kiełbasa, rodzynki |
2. |
SKORUPIAKI |
BRAK |
3. |
JAJA |
Jaja, biszkopty, ciasta, naleśniki, makarony, kotlety, pulpety mięsne i rybne, kopytka, pierogi leniwe |
4. |
RYBY |
Ryby surowe, mrożone, przetworzone, konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach, paprykarz |
5. |
ORZESZKI ZIEMNE |
Wafelki, płatki kukurydziane |
6. |
SOJA |
Wędliny, kiełbasa, wafelki, płatki kukurydziane |
7. |
MLEKO |
Mleko, masło, jogurty, śmietana, ser twaróg, sery kanapkowe, ser żółty, kawa Inka, kakao, budyń, wędliny |
8. |
ORZECHY: MIGDAŁY |
Migdały prażone, ciasteczka owsiane |
9. |
SELER |
Seler jako korzeń, zupy, wędliny, kiełbasa |
10. |
GORCZYCA |
Wędliny, kiełbasa, musztarda, przyprawa curry |
11. |
NASIONA SEZAMU |
Bułki z sezamem, rodzynki, płatki kukurydziane |
12. |
DWUTLENEK SIARKI |
Morele suszone, rodzynki |
13. |
ŁUBIN |
BRAK |
14. |
MIĘCZAKI |
BRAK |
Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z ww. składników prosimy o dostarczenie zaświadczenia od lekarza.